Speciale info station PA0GTB


Antenne aanleg PA0GTB


Het compromis als je in een appartementengebouw woont. De tijd van grote beams is voorbij. En als je dan toch je hobby weer wilt gaan uitoefenen, dan zul je een bruikbare oplossing moeten vinden. Ik heb die gevonden in de vorm van een antenne-installatie op basis van een Yaesu "Active Tuning Antenna System" de ATAS-120A mobiel antenne.


Yaesu Active Tuning Antenna System, ATAS-120A


De Atas 120A is een afstembare mobiel antenne, die wanneer hij op de juiste wijze geplaats wordt gebruikt kan worden op vanaf 7 Mhz tot en met 450 Mhz !

Voorwaarde hiervoor is wel dat er sprake is van een goede tegencapaciteit (bv grondvlak) voor de banden van 40 meter t/m 10 meter. Voor 6, 2 meter en de 70 cm band kan gebruik worden gemaakt van een aparte (extra) radialenset. (Yaesu ATBK-100)


De ATAS-antenne werd ontwikkeld om als mobiel antennesysteem gebruikt te worden met Yaesu zend-ontvangers die uitgevoerd zijn met het ATAS-systeem (Active Tuning Antenna System). Met andere sets is een extern bedieningskastje nodig. Ik gebruik de ATAS 120A in combinatie met een Yaesu FT-897D tranceiver.

De antenne kan ook gebruikt worden met de Yaesu FT-857D en de nieuwe Yaesu FT-991



Specificaties van de ATAS-120



Het principe van de afstembare antenne


Het principe van een Active Tuning Antenna System als bv de ATAS-120A antenne, laat zich het beste uitleggen middels de plaatjes van soortgelijk afstembare antennes welke je regelmatig terugvindt op de Amateur beurzen. Hieronder de plaatjes (met dank aan PH0RMH) die een dergelijke "Screwdriver antenne" zelf nabouwde.



De Radialenset ATBK-100


Het principe van de afstembare antenne


Opmerking :

De ATAS-120A is op HF geschikt t/m de 40 meter band.

Over de toepassing en het gebruik van de (optionele) radialenset ATBK-100, lopen de meningen sterk uiteen. Uit eigen ervaring kan ik alleen maar aangeven dat mijn ervaringen zeer positief zijn. Het geeft je mogelijkheid om bij stationair gebruik, toch enigszins een voorkeursrichting aan te kunnen geven voor 6 en 2 mtr en 70 cm.


Montage ATAS-120A bij PA0GTB


Situatieschets :


Zoals al eerder aangegeven, woon ik in een appartementencomplex te Geertruidenberg. Ik woon daar op de begane grond.

Ik heb van de Vereniging van Eigenaren (VvE) toestemming in 2012 gekregen om een antenne voor radioamateur doeleinden te plaatsen. Ik verkreeg zelfs toestemming van een bewoner op het hoogste niveau (3e verdieping), om op zijn berging die op dakniveau staat (15 meter vanaf straatniveau gerekend) een antenne te plaatsen. Voorwaarde was wel dat het geen heel gezwaai zou worden en dat andere bewoners er geen last van zouden hebben.


Het aanbod werd als een geschenk uit de hemel aanvaard. Uit eerdere eigen ervaringen met verticale antennes weet ik dat het de goden verzoeken is. Instraling, LFD problemen etc. Dus het monteren van een HF antenne op de railing van mijn terras op de begane grond, was geen optie.

De berging, welke op dakniveau staat, is ongeveer 12 m2 groot en voorzien van een stevige zinken dakrand. Voor mij de uitdaging om deze op de juiste wijze te gaan gebruiken als grondvlak en tegencapaciteit voor de ATAS-120A.


Ontwerp basis montageplateau


Een schets was gauw gemaakt. Via mijn schoonzoon, die in een metaalindustrie werkzaam is, heb ik de onderdelen laten maken. Het geheel bestaat uit 2 onderdelen. Een console voor montage tegen de zijkant van de berging en een bovenplaat welke precies aansluit op de zinken dakrand van de berging. Alles vervaardigd uit zinken plaat om geen problemen te krijgen met galvanische corrosie.


Antennevoet


Belangrijk was ook een goede antennevoet op basis van een soort SO-239 female chassisdeel om de basis van de ATAS-120A, welke een soort van PL 259 aansluiting heeft goed, stevig en betrouwbaar te kunnen plaatsen. Na wat naspeuringen werd die ook gevonden en kon het geheel worden samengesteld


De samenbouw en montage


Om er voor te zorgen dat beide onderdelen van de console en de antennevoet, maar ook het contact tussen de console en de zinken dakrand goed zou zijn (en blijven) is op de contactvlakken een elektrisch geleidende pasta aangebracht welke in de USA is aangeschaft.

Hierna kon de console en ATAS-120A antenne gemonteerd worden


Montage console op de dakrand

Radialenset ATBK-100 voor 6 en 2 meter en 70 centimeter

Ervaringen


De eerste ervaringen met de ATAS-120A in deze opstelling, zijn bijzonder goed te noemen. De antenne laat zich perfect tunen op vrijwel alle banden vanaf 40 meter tot en met 6 meter. Probleemband is een beetje de 15 meter. Het lukt wel om deze handmatig te tunen maar de automatische tuning vanuit de FT-897D krijgt het niet voor elkaar. Gelukkig biedt de set de mogelijkheid om zelf handmatig de laagste SWR verhouding te vinden waardoor er ook op deze band gewerkt kan worden.

Op 6 en 2 meter en 70 centimeter regelt de ATAS-120A zich naar de kortste stand en dankzij ATBK-100 radialenset is op alle 3 de banden de SWR < 1.2 Geen enkel probleem dus om ook hier QRV te kunnen zijn.


In de praktijk lukt het mij om met deze antenne leuke resultaten te behalen. Zowel op 10, 20 als 40 meter heb ik vele verbindingen gemaakt.Natuurlijk denk ik bij pile-ups nog wel eens terug naar mijn vorige woning met vakwerkmast, de 4 Elements 3 banden HF beam en de langdraadantennes voor 40 en 80 meter. Ik kan nu echter mijn hobby weer uitoefenen en nieuwe ervaringen met digitale modes op gaan doen. Na 12 jaar afwezigheid van de hobby is er veel veranderd !


Hoge bomen vangen veel wind


Ja, dat is het gezegde. Maar antennes, die behoorlijk vrij staan op hoge hoogte kunnen ook andere problemen veroorzaken bij slechte weersomstandigheden. Nu ben ik voor de windvang van de ATAS-120A niet ongerust, maar heb wel rekening gehouden met allerlei mogelijke statische ontladingen.

Onderaan de antenne heb ik bewust een aantal extra windingen in de kabel gelegd en daar waar de antennekabel het huis in gaat, wordt gebruik gemaakt van een overspanningsbeveiliging met losse veilligheden.

Voor de coaxkabel, om vanaf dakniveau naar beneden te komen, is gekozen voor een stevige jongen. Het moet wel de nodige jaren meegaan en in kan natuurlijk niet geregeld bij de buren aankloppen of ik even bij de antenne mag om wat na te kijken of te veranderen.


Antennekabel en overspanningsbeveiliging


De antennekabel vanaf dakniveau tot aan de invoer in de woning is een Cellflex LCF 12-50-D kabel (16 mm doorsnede) waar ik toevallig aan kon komen. Over demping hoef ik mij geen zorgen te maken ..Hi..

De kabel op de begane grond tot aan in de shack is een Aircell 7 kabel welke op een montagedoos met een N-connector is afgewerkt. Op deze aansluitdoos met N-Connector is een overspanningsbeveiliging aangebracht


Meer weten ?

Neem gerust contact op via cor@pa0gtb.nl


Klik hiernaast om terug te gaan naar de webpagina structuur

Informatie