Enkele jaren later heb ik, om de hele “Zwarte Yaesu Line” kompleet te maken ook nog het 2 meter broertje, de FT-221R er bij aangeschaft.

Van deze Yaesu 301 Line is pas in 2009 afscheid genomen. Hij heeft ruim 30 jaar trouwe dienst gedaan als de primaire HF set op het Home QTH

HF Mobiel  (oud)


Naast mobiel op 2 meter en 70 cm, moest er natuurlijk ook geexperimenteerd worden met mobiel op de HF banden. Ook het meenemen van een mobiele set op de vakantie kwam begin de jaren 80 in beeld


Er werd wederom gekozen voor een Tranceiver van Yaesu, de FT-7

Een leuk klein mobielsetje met alle banden aan boord en alleen die zaken welke je ook echt nodig had. Net als de FT-301D tranceiver, was deze set ook nog opgebouwd uit normale discrete componenten op steekkaartjes. Er kon dus ook nog zelf gerepareerd worden als het nodig was.


Enkele jaren later kwam het grotere broertje op de markt. De Yaesu FT-7B

Deze had wat meer uitgangsvermogen, 50 Watt tegen 10 Watt van de FT-7 en kwamen er ok wat extra accessoires beschikbaar (oa digitaal display)


De FT-7B is in 1994 vervangen door een Kenwood TS-50 met bijbehorende antenne-tuner, de AT-50

Zendapparatuur HF (oud)


In 1978 werd het CW examen gedaan en behaald. Het spreekt voor zich, dat er dus ook apparatuur op de plank moest komen.

Gekozen werd voor de toen net uitgebrachte Yaesu FT-301D line. De eerste HF tranceiver met een transistor eindtrap.


Veel HAM’s waren er een beetje vies van. Een eindtrap moest buizen hebben was de stelling. De analoge versie van de FT-301D kwam er en in de jaren die volgde, werden alle bijpassende onderdelen die bij de FT-301D line hoorde aangeschaft.

Antenne installatie  (oud)


Het spreekt voor zich, dat met de komst van de nieuwere apparatuur er ook wat moest gebeuren aan de antenne installatie.

In eerste instantie kwam er een kantelmastje, opgebouwd rondom een aluminium lantaarnpaal van 6 meter met hierin nog een extra pijp van 5,5 meter zodat de totale effectieve lenge op zo’n 12 meter uitkwam.


Hierin een echte CDE HAM IV rotor met in de topmast een 14 elements 2 meter kruisyagi en een 20 elements 70 cm antenne. Bovenop nog een Comet rondstraler.

Ook voor HF moest er natuurlijk een antenne komen.

Dat werd in eerste instantie een verticale rondstraler, HyGain type AV-12AVQ met de nodige radialen om goed op 10,15 en 20 meter te kunnen werken.


Voor DX was het wel een aardige antenne, maar in de buurt had men nogal wat last van HF instraling op geluidsinstallaties en orgels.


Al snel werd duidelijk dat er toch iets beter moest komen om van al deze ellende af te komen.


De oplossing werd uiteindelijk gevonden in een driekante constructiemast van plm. 12 meter en hierin nog een toppijp van 6 meter.

Uiteraard een rotorplatform voor de HAM IV, met een toplager bovenin, en een HF Beam.

In de mast een 3 elements HF beam van Hygain, de TH3MKIII en uiteraard de antennes voor 2 meter en 70 cm.


Later zijn aan de mast nog de nodige draadantennes komen hangen voor 40 en 80 mtr.

Deze installatie is van ca 1980 tot 1985 in gebruik geweest. Toen moest alles ontmanteld worden omdat er verhuisd werd naar Oosterhout


Het heeft tot 1987 geduurd voordat van de Gemeente Oosterhout toestemming werd verkregen om de antennemast weer op te bouwen.  Dezelfde constructie kwam hier weer te staan, en is tot circa 2002 in gebruik geweest.

Deze combinatie is nog steeds in mijn bezit en wordt ook nog regelmatig meegenomen op onze vakanties.

Klik hiernaast om terug te gaan naar de webpagina structuur

Apparatuur

All Mode Tranceiver voor 2 meter (oud)


Na de eerste mooie resultaten in 1974 met de TR-2200 combinatie, en het feit dat mijn XYL inzag dat dit toch wel een aardige hobby is, waarvoor ik (meestal) niet van huis hoefde (hi) Heb ik in 1976 een Kenwood TS-700G aangeschaft, zodat we ook in CW en in SSB konden uitkomen. Uiteraard mocht ook de bijpassende luidspreker niet ontbreken.

In 1982 heb ik de TS-700G van de hand gedaan en heb toen een nieuwe Kenwood TS-770E aangeschaft. Een mooie basisset voor 2 meter en 70 cm. Lange tijd niet gebruikt, maar ik heb deze in 2013 door Leo Duursma, PA0LMD, laten reviseren en nu wordt hij weer regelmatig thuis gebruikt voor diverse verbindingen. Ik heb er natuurlijk wel een CTCSS encoder in moeten plaatsen om de verschillende repeater te kunnen openen. Een oud baasje inmiddels, maar hij doet het nog steeds perfect.