Een nieuw tijdperk ?


Zoals ik al eerder heb aangegeven ben ik er een jaartje of 10 tussenuit geweest. Vanwege drukke werkzaamheden kwam ik niet meer toe aan de hobby vanaf het home QTH en experimenteerde alleen nog maar wat tijdens de vakanties.

Ook de vakwerkmast, begon behoorlijk slijtage te vertonene en moest ontmanteld worden.

Toen ik in 2012 de hobby weer oppakte, bleek er inmiddels heel wat veranderd te zijn. Naast de modes as CW, SSB, RTTY en Packet Radio, bleek er een geheel nieuw scala aan Digitale Modes te zijn bijgekomen. Hoog tijd dus om aan de slag te gaan.

Bouw van een Interface


Inmiddels terug in Geertruidenberg werden weer contacten gelegd met oud collega zendamateurs. Bert, PA1BM (voorheen PD0EAG) bleek ook al het nodige te doen op het Digitale Modes gebied, dus die wist mij binnen de kortste keren bij te praten.Om te beginnen moest er een Audio interface komen om de Yaesu FT-897D tranceiver aan de PC te kunnen verbinden.

PA1BM wist mij te vertellen wat er precies nodig was en dat er natuurlijk van alles te koop was op dit gebied. In onze regio bleken echter veel andere HAM’s gebruik te maken van een bouwsetje van Funkamateur, wat in de praktijk goed beviel.


De keuze was snel gemaakt. We zijn nooit vies geweest van zelfbouw, dus de onderdelen werden in Duitsland besteld en 1 week later was de Interface One gereed.

Programma keuze


Naast de bouw van de interface, moest er ook nog een keuze gemakat worden uit de verschillende programma’s welke voor het gebruik van de Digitale Modes beschikbaar zijn. Fldigi. MixW, HRD, Winpsk, MultiPSK en nog vele anderen.


Aanvankelijk ben ik begonnen met een vrij beschikbare versie van MixW, maar ben eigenlijk kort daarna overgestapt op Ham Radio DeLuxe met DM 780.

HAM Radio DeLuxe en Yaesu FTDX-3000D


Voor HRD zijn diverse handleidingen beschikbaar op Internet, welke beschrijven hoe je een Tranceiver moet koppelen met HRD. Voor Fldigi blijkt dat in dre praktijk wat lastiger, zodat ik hiervoor zelf een handleiding heb geschreven welke inmiddels op diverse sites gepubliceerd is.

Setup Yaesu FTDX-3000D voor Digitale modes  (HRD)


Omdat de Yaesu FTDX-3000D een ingebouwde interface heeft, is het belangrijk om de juiste drivers voor de Virtuele COM-poorten te installeren. Onderstaande links verwijzen naar de juiste software en handleidingen. Wanneer de juiste settings worden overgenomen, werkt alles probleemloos.

Drivers voor Enhanced USB COM-port


Voor de drivers om de Yaesu FTDX-3000 goed aan te sturen, kijk maar eens op onderstaande pagina’s


https://morsetutor.com/2018/11/yaesu-usb-driver-update/


FTDX3000/ SCU-17 USB Driver Installation Manual


Setup Yaesu FTDX-3000D voor HRD


Handleiding via onderstaande link


Handleiding Morsetutor voor Yaesu FTDX-3000D

Setup Yaesu FTDX-3000D voor Fldigi


Link om de handleiding te downloaden :


Handleiding PA0GTB voor Yaesu FTDX-3000D

Klik hiernaast om terug te gaan naar de webpagina structuur

Informatie